Saturday, December 14, 2013

Terangi Hati

"Sesiapa yang ingin Allah membuka dan menerangi hatinya, maka jauhilah ucapan yang sia-sia, tinggalkan dosa dan maksiat, dan hendaklah ia memiliki ibadah yang tersembunyi antara dirinya dengan Allah s.w.t" - Imam As-Syafi'I

Pesanan Buat Mu Wahai DIRI :

1. Jika engkau bertemu dengan orang yang LEBIH PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENIMBA           ILMU.

2. Jika engkau bertemu dengan orang yang SAMA PANDAI, itulah waktu untuk engkau BERKONGSI ILMU.

3. Jika engkau bertemu dengan orang yang KURANG PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENYAMPAIKAN ILMU.

4. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA AKHIRAT, itulah waktu engkau TUMPANG SEKAKI.

5. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA DUNIAWI, itulah waktu untuk engkau DIAM & BERLALU PERGI

Thursday, November 7, 2013

Aku Bukan Seorang Yang Baik Tetapi Aku Sedang Berusaha



Dunia ni penuh dengan macam ragam keseronokan...
Tapi x terlepas juga berbagai macam muslihat...
Setiap orang xkan terlepas dari terperangkap dan terjerat...
Hanya Iman sahaja yang menjadi penyelamat...
Siapa kata setiap orang kat dunia ni tak bercita-cita nak jadi baik...

Aku pun bercita-cita nak jadi baik, alim...
Tapi aku sentiasa goyah...ada yg kata nak jadi baik senang...
Pakai jer kopiah, jubah, bawa tasbih, p masjid...senang!!!
Memang ler senang...tapi itu dari sudut luaran...
dari sudut dalaman pula...bukannya sesuatu yang mudah
Bukan mudah nak kekalkan...Iman kita sentiasa terumbang ambing

Kita boleh tengok orang bersembahyang...kita kata baik..
tapi adakah dia benar-benar khusyuk atau melaksanakan sekadar memenuhi tuntutan...
Kita boleh tengok orang bersedekah...kita kata baik...
tapi adakah dia benar-benar ikhlas atau sekadar untuk menunjuk-nunjuk...

Aku nak sangat menjadi baik...boleh ke engkauuuu menjadi seorang yang baik???
Kadang-kadang persoalan tu sentiasa terngiang-ngiang di telinga aku...
Bisikan tu umpama memperkotak katikkan aku...
Aku bertegas dan dari sudut hati aku dengan lantang berkata
Aku MAMPU untuk menjadi orang yang baik...
tapi aku x terlepas dari terlalai dan leka...dari situ aku terasa dan tersedar betapa SWEETnya Allah

Sweetnya Allah...bila kita terlalai dan terleka dengan Dunia...
Dia kirimkan orang-orang yang dapat membimbing, menyedarkan kita dan memandu kita ke arah tanggungjawab sebenar kita....
Boleh jadi kawan, guru, orang asing....semua boleh jadi orang yang diutuskan Allah untuk sedarkan kita....
Dan bermacam-macam situasi dan keadaan Allah aturkan untuk sedarkan kita...
Tengah gaduh, dimarah, diabaikan...dan macam2 lagi
Cuma kita jer yg sedar atau x dengan keadaan tersebut...
Allah bagi dalam kelembutan...berbanding dengan umat zaman dahulu yg diberi 'cash' balasannya...

Sejak aku sedar tentang perkara tu...semakin kuat azam aku...
Ye!!! mungkin aku x mampu nak jadi seorang yang baik tetapi aku akan dan sedang berusaha sedaya upaya aku untuk menjadi seorang yang baik...
Yang menilai sama ada seseorang itu baik adalah Allah bukan manusia...

*Benar...xkan aku ambil lagi kaca... tetapi aku juga bukannya seorang yang jauhari yang masih x mengenal permata


Friday, November 1, 2013

Diam dan Bijaksana

Individu yang merasakan diri mereka terlalu bagus, akan sentiasa melihat orang lain dalam sudut yang negatif.

mungkin kamu seorang yang alim(berilmu) tetapi kamu belum tentu seorang yang hakim(bijaksana).alim mungkin boleh dipelajari dari kitab-kitab tetapi hakim ini satu kelebihan untuk melihat sesuatu yang kita tidak ketahui.jadi janganlah memperlekehkan sesiapa bila kamu merasai ilmu kamu itu tinggi berbandingnya

So...x payah nak duk sakit hati kita ambil langkah ni...

"Jika engkau duduk bersama orang bodoh, maka diamlah. Jika engkau duduk bersama ulama maka diamlah. Sesungguhnya diammu di hadapan orang bodoh akan menambah kebijaksanaanmu dan diammu di hadapan ulama akan menambah ilmumu" ~Sayidina Hasan al Basri~

win-win situation kannn????

Saturday, October 26, 2013

Exam Fever

Apabila tiba musim peperiksaan macam2 gaya, reaksi dan raut yang berbagai.....mudah-mudahan segala usaha kecil yang x seberapa ni diberkati Allah...aq harap dapat jawab semua soalan dengan tenang...yang paling penting jangan tension2....

Tapi sape yg x terlepas dari tension masa musim peperiksaan ni kan...setiap orang ada cara tersendiri nak mengatasinya...style aq plak iaitu aq lebih tenang dan tension aq kurang bila aq dengar suara ibu aq...sebab tu kalo seminggu exam tu hampir setiap hari aq call die...rasa tenang dan aman...pailang2 aq pun dalam hati tetap ada kelembutan...

lagi satu sebab aq nak dpt keberkatan dari ibu aq...ialah kalo study camne pun tapi x menyenangkan hati ibubapa xd keberkatan dan seterusnya rasa tertekan dan macam2 lagi...

So...good luck kepada sahabat2 semua utk hadapi paper masing2...anggap exam ni sebagai satu ujian dari Allah gak...ialah selama ni kita duk santai dan leka sampai masa Allah beri kita ujian dengan kesibukan utk mengulangkaji pelajaran dan tekanan...

So inilah reaksi aq sepanjang menghadapi exam dari semester 1 hingga sekarang kat IPDA ni.....












Sunday, October 20, 2013

Konvoi Lagi!!!

Lepas majlis perasmian untuk IPDA Lestari masing-masing p settle hal...p ambik fail, isi borang penilaian utk satu kelas, isi borang analisa kehadiran, p jabatan hantar analisa dan borang segala bagai tu...lepas tu settle semua terus depa mai bilikkkk aq lepak baikkk punyer...

Tiba-tiba terpacul dari mulut aq..."bosan laaa"...lepas tu Min ajak p Perlis lagi memandangkan Fakrul pun x p ag...Fit pun usha tempat yang best sikit kat Perlis kat Mr. Google...sambil sembang2 Fit pun senyum die pun balas..."jom Penang"..mula2 hati aq berat je mane taknye da laa jauh...patah pinggang aq nak rider sampai Penang....die pun ckp kita jgn balik hari...apa kata kita lepak kat Penang satu malam stay tepi pantai, tidur atas pasir...dalam kepala otak aq da terbayang-bayang "best gak plan ni..."...cancel terus nak p Perlis terus get ready utk p Penang...tapi plan bertukar sbb tgk cuaca dah mendung tapi rasa sempat lagi utk teruskan perjalanan...plan terbaru kami singgah Sungai Petani utk pinjam kereta abang Fitri...bagus gak memang x larat nak rider sampai Penang...


Apalagi enjin motor dihidupkan empat jantan bertolak...perjalanan kat highway x sampai pun 1 km hujan dah lebat...aq yg follow belakang Fitri dah terdetik xnk berhenti k mamat ni...aq dah basah kuyup da...berdetak laju gak jantung aq ni lalu highway time hujan camni..mane taknye hujan punye lebat aq x nampak apa2 pun kat depan pastu dgn lori yg laju macam menggila kadang-kadang motor aq ni seperti ditarik ke arah jentera berat tu...



Kami kebasahan!!

Lepas tu sampai kat satu fly over baru die berhenti berteduh kat situ...baru tenang sikit hati aq...die tanya aq "amacam nak terus x?"...dalam hati aq cam nak terus jer walaupun takut tapi dah berkurang sikit rasa takut tu..aq ckp ikut jer...







Agak2 da lama kami stay kat situ kami teruskan perjalanan walaupun hujan masih lebat...tapi kat highway tau2 je la...ada kawasan yg hujan lebat ada kawasan yg x hujan langsung...tapi kebanyakkan kawasan hujan lebat...enjoy gak rider dlm hujan...tapi berderau darah bila lori lalu kat sebelah...


 control macho padahal dah x tahan kesejukan



Air dalam cawan pun dah sejuk

Kami singgah kat R&R Gurun...sbb x tahan da KESEJUKAN...mau taknye...sampai ke tulang belakang rasa sejuk...menggigil jgn ckp...kami pun bincang "amacam"...masing2 ckp nak teruskan je dlm hujan...biar cepat sampai...pastu kami terus p sembahyang Asar kat surau situ...kali pertama dlm hidup aq sembahyang dlm basah kuyup camtu...menggigil jgn cakap lagi...lepastu p pekena minuman panas dulu sebelum jalan...NIKMAT betul dapat pegang cawan yang panas...kalo boleh nak peluk jer cawan tu sejuk punye pasal...

Agak2 sape ea?? 



 Rambut baru lepas dikeringkan



Pastu kami pun terus jalan...sampai Sungai Petani singgah Amanjaya Mall...dlm kebasahan tu kami gak shopping mall tu...first place TANDAS...Min, Fakru, Fit p perah baju n seluar dlm tandas...aq plak ternampak mesin yang keringkan tangan tu...dlm kepala da timbul idea giler...aq da jadi cam citer Mr. Bean guna mesin tu semata-mata nak keringkan baju n seluar..lantak la orang tgk...aq da x tahan da...pastu aq jadikan mesin tu jadi hair dryer...first time aq buat...




Sekitar Sungai Petani 


Santai sekejap

Settle urusan kami terus masuk pusat pakaian sebabnya Fakrul nak beli baju n seluar nak ganti yg basah...kami pun straight g umah abang Fit...sampai sana urus diri, sembahyang...lepas tu lepak kejap...



Bukan satu tapi dua sekali aq balun air panas 

Mee Udang 

 First player

Second player 


Third player 

Fourth player 



Amacam ada gaya??? 

Like a profesional

Lepas Isyak baru kami bertolak k Penang naik kereta...mula2 serbu satu kedai mkn kat Sungai Dua...sekali Fakru plak entah suka2 jer tukar plan ikut die...kami balik semula k Amanjaya Mall...datang2 pun da nak tutup...yg bukak hanyalah karaoke, bowling, pawagam n snuker...nak tgk pawagam lambat lagi kul 12 tgh mlm...so kami decide nak main snuker...jadi macam2 aksi kami buat (padahal x pernah main pun)...hehehe
Habis jer satu game tu kami pun balik semula ke rumah abang Fit dlm kul 1.30 pagi sbb mata masing2 x larat da dengan penat n kesejukan satu hari...

Motor kapcai aq yg byk berjasa...hehehe 


Kami balik ke Jitra pada keesokan hari lepas Subuh...kesimpulannya plan yg asal x jadi sbb x kene pada masanya akibat cuaca....kita sebaik-baik merancang tetapi Allah yang menentukan....sakit pinggang woooo...cuti ni memang byk kali berjalan jauh...mungkin sbb masa tgh2 sem sibuk dgn aktiviti dan program sampai xd masa nak p berjalan dan tenangkan fikiran...so this is the time for it!!!!!